Çadır Hakkında Her şey!

Sizi dış etkenlerden koruyacak ve size yıllarca unutulmaz kamp anıları yaşatacak en önemli ekipman doğadaki eviniz yani çadırdır.

Yazar : Can ÇINAR

Sizi dış etkenlerden koruyacak ve size yıllarca unutulmaz kamp anıları yaşatacak en önemli ekipman doğadaki eviniz yani çadırdır.


Kullanım amacınıza göre doğru çadırı seçin!

Öncelikle nasıl seyahat edeceğinizi ve çadırı nerelerde kullanacağınıza doğru karar vermeniz gerekiyor. Günümüzde 2 kişilik çadırların ağırlıkları ortalama 2-3kg aralığında değişirken, 3 kişilik çadırlarda da 4-5kg aralığında değişiyor. Seyahat şeklinize göre ve seyahatinizin uzunluğuna göre çadırın ağırlığını daha da düşük seviyelere çekmek isteyebilirsiniz veya tam tersi araç ile kamp yapıyorsanız ağırlığı göz ardı edebilirsiniz.

Genelde kamp yapacağınız bölgelerin havasını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer daha çok yaz sıcağında kamp yapacaksanız en önemli şeyin havalandırma olduğunu unutmamanız gerekiyor. Diğer zamanlarda da kamp yapacak olsanız bile en çok kamp yapacağınız mevsim aralığına göre hareket etmeniz önemli. 

Çadırda kaç kişi kalacağınızı belirleyin! Ortalama kişi başı minimum 50-60cm’lik bir alan olması gerekiyor. Uzun boylu veya kilolu iseniz bu durum farklılıklar gösterebilir. Tabi köpeğiniz veya köpekleriniz ile kamp yapıyorsanız ve çocuğunuz varsa onları da düşünmek gerek mutlaka.

 

Mağazada çadır alırken dikkat etmeniz gerekenler;

Mağazaya gittiğinizde alacağınız çadır kurulu da olabilir, çantasında sizi bekliyor da olabilir. İki durumda da mutlaka çadırın kuruluşunu görün, gerekirse görevlilerden toplayıp tekrar kurmalarını isteyin. Çadırı satın almadan önce mutlaka kuruluşunu ve toplanışını görmüş olun. Bu esnada da pollerin toplanmasının veya açılmasının kolaylığına, pollerin iç veya dış tenteye geçişinin kolaylığına dikkat edin. Örnek olarak; pollerin tenteye girdiği kısım file gibi bir malzemeden yapıldıysa, polleri o kısmın içinden geçerken sürekli takılacak ve sizi zorlayacaktır. Ama düz bir kumaş ile yapılmışsa poller daha kolay ilerleyip sonuç olarak sizi zorlamadan diğer uçtan çıkacaktır. Sonuçta, alacağınız çadırı her zaman mağaza gibi ışıklı ve laylaylom bir ortamda kurmayacaksınız. Yeri geldiğinde gece karanlığı sizi zorlayacak, yağmurlu veya rüzgarlı havalarda da ıslanmamak için zamanla yarışacaksınız ve yukarda söylediklerim bu durumlarda daha önemli bir rol oynayacak. 

Çadır kurulduktan sonra içine girin, çadırın yüksekliği, eni ve boyu sizin için yeterli mi?, sabah kalktığınızda üstünüzü kolayca değiştirecek kadar geniş mi? ve gece uyanıp dışarı çıkmanız gerektiğinde çadırdaki arkadaşınız uyandırmadan çadırdan çıkıp girebilecek misiniz? gibi durumları göz önünde bulundurarak düşünün. Ayak uçlarınız çadırın iç tentesine değmeden tulumla yatabiliyor olmanız gerekiyor. Sıcak uyku tulumunuzun iç tenteye temas etmesi çadırın içinde oluşacak nemin ilk kaynağı olacaktır. Havalandırmalarını da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

 

Çadır türlerine şöyle bir bakalım;

Çadırları genel olarak günlük kullanım amaçlı çadırlar, ultra hafif çadırlar ve yüksek irtifa çadırları olarak sınıflandırabiliriz.

Günlük çadırlar daha çok 3 ve 4 mevsim çadırlardır. Daha çok hafta sonu keyif kamplarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 

Ultra hafif çadırlar daha çok sırt çantasıyla uzun seyahatlerde kullanılmak üzere tasarlanmış 3 veya 4 mevsimlik çadırlardır. En önemli özellikleri hafif olmalarıdır. Birçoğu poller ile ayakta duramayacak yapıdadırlar. Pol’den ve dolayısıyla ağırlıktan tasarruf etmek için iki ucundan kazıklarla yere sabitleyip gerdirerek ayakta dururlar. 

Yüksek irtifa çadırları ise rüzgar, fırtına gibi ihtimallerin daha çok olduğu yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmış çadırlardır. Polleri 3 mevsim çadırlara göre daha kalın ve daha dayanıklı bir materyalden üretilmiştir. Dizaynları da yine rüzgarlı ve fırtınalı havalarda sürtünmeyi azaltmaya ve zor şartlarda bile ayakta kalmaya yöneliktir. 

Sınıflandırma olarak daha derine inmek gerekirse en belirgin özellikleri ile;

3 mevsim çadırlar; fiberglass pollü çadırlar.

4 mevsim çadırlar; alüminyum ve alüminyumun farklı teknolojileri ile üretilen çadırlar.


Dağcılık ve yüksek irtifa çadırları; bir diğer söylem ile yanlış da olsa ülkemizde 5 mevsim çadır olarak tabir edilen çadırlar ise 4 mevsim çadırlar gibi alüminyum pollü çadırlardır. Genelde 4 mevsim çadırlara göre dizaynları gereği hem daha kalın hem de daha çok pol’e sahiptirler. 

Tek tenteli çadırlar; iç ve dış olmak üzere 2 tenteden oluşmazlar. Çadırın içi ile dışını tek tente ayırır. Bu tip çadırlar arada tampon bölge olmadığı için dış ortam derecesi ile iç ortam derecesinin fazla olmasından dolayı fazlasıyla nem yaparlar. Genelde ucuz süpermarket çadırı diye tabir ettiğimiz çadırlar bu şekildedir. Nadiren de olsa tek tente, ağırlığı azaltmak için yüksek irtifa çadırlarında da kullanılır. Nem yine kaçınılmaz olduğu gibi yüksek irtifada tentede oluşacak nemin hava soğukluğuyla donacağı varsayılarak ağırlığı azaltmak amaçlı bu yol seçilir.


Çadırın iç dizaynı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler;

Çadırın iç dizaynı ve kullanışlılığı da önemli konulardan biridir. Gece dışarı çıkmanız gerektiğinde ya da tuvalete gitmeniz gerektiğinde çadırın içinde kafa lambanızı veya arabanızın anahtarını aramak bir kabusa dönüşebilir. Bu yüzden çadırın içinde bulunan küçük cepler hem düzenlilik hem de kullanışlılık açısından önemli bir rol oynuyor. Bazı çadırlarda cepler haricinde çadır içi lambanızı asacağınız veya arasına bir ip gerip eşyalarınızı asacağınız küçük kopçalar bulunur. Bunlar da oldukça kullanışlıdır.


Çadırınızın rengini seçerken sadece dışardan nasıl göründüğüne bakmayın!

Çadırlar seçerken çadırın dışardan nasıl göründüğü kadar içerden nasıl göründüğü de önemlidir. Gündüz genellikle çadırın dışında olduğumuz doğru ama kötü havalarda veya çadırın içinde kitap okumak, müzik dinlemek istediğiniz durumlarda çadırın rengi büyük rol oynuyor. Üst segment markalar genelde çadırlarında beyaz, sarı, turuncu gibi içeriye gün ışığını yansıtacak ve sizi boğmayacak renkleri seçerler. Gündüz kırmızı veya koyu renkli bir çadırın içinde olduğunuzu hayal ederseniz, içerisinin basık ve bunaltıcı olacağını düşünebilirsiniz.

 

Çadırın bagajını göz ardı etmeyin!

Alacağınız çadırın bagajı olması oldukça önemli. Öncelikle bagaj dediğimiz kısım alt kısmı kapalı olmayan fakat üst kısmı çadırın dış tentesine dahil olan, gece yatarken eşyalarınızı ve ayakkabınızı koyup ıslanmadan saklayabileceğiniz kısımdır.

Aldığınız çadırın bagajı olmadığını varsayarsak, kalabalık bir yerde kamp yaparsanız gece yatarken eşyalarınızı ya dışarda bırakmanız gerekir ya da çadırın içine yani yanınıza almanız gerekir. Kumlu, çamurlu eşyalarınızı veya ayakkabılarınızı çadırın içine sokmak istemezsiniz. Islak ayakkabılarınızı poşete koyup çadırın içine alırsanız sabaha poşette terlemiş ve dışıyla birlikte içi de ıslanmış ayakkabılarla karşılaşabilirsiniz. En iyi ihtimalle araçla kamp yapıyorsanız en azından eşyalarınızı arabanızın bagajına koyabilirsiniz fakat gecenin sonunda her şeyi bagaja taşımakta bir süre sonra işkenceye dönüşebilir.

Çadırın giriş kapıları da önemli!

Tek kapılı çadırlarda gece arkadaşınızın üzerinden atlayarak dışarı çıkmanız gerekir. Fakat çift kapılı çadırlarda herkes kendi tarafından kolayca birbirini rahatsız etmeden dışarı çıkabilir. İki kapı tarafında da bagaj varsa bir tarafı ana giriş olarak belirleyip diğer kapı tarafını tamamen kapalı arka bagaj olarak da kullanabilirsiniz. 


Çadır su geçirir mi?

Bu konuyu en sona sakladım çünkü çadır alacakların en çok önem verdiği ama aynı zamanda da en çok yanıldığı konulardan biri bu. 

Günümüzde çadırların çoğu sentetik naylon kumaştan üretiliyor. Su geçirmezliği ise PU kaplama dediğimiz bir kaplama ile güçlendiriliyor. Peki nedir bu PU kaplama? PU kaplama kullanım süresi ile orantılı aşınabilen bir kaplamadır. Bütün çadırların özelliklerinde mm cinsinden bir PU kaplama değeri görürsünüz. Bildiğimiz bir sağanak yağmurda su geçirmezliği korumak için gereken mm değeri 1500~ civarıdır. Üst segmentteki markalar üst tente için bu değerlerini 1500-1800mm civarında tutarlar genelde. Fakat sıradan markaların bir çoğu alıcıyı etkilemek için bu rakamı 3000-5000-8000mm lere çıkarırlar. Burada esas rol oynayan kısım PU kaplamanın kalitesidir. 5000mm kaplaması olan bir çadır 20 kullanımda aşınarak 2000mm değerine düşebilir fakat kaliteli kaplaması olan bir çadır ise bu değerini yıllarca koruyabilir. Çadırın taban kumaşında ise durum daha farklı, yağmur üst tenteden kayıp gideceği orda durmayacağı için 1500mm~ yetse de çadırın tabanı sürekli ıslak toprağa veya karlı zemine maruz kalacağı için bu değer çadırların tabanlarında 8000-10000mm gibi değerlere sahiptir. 

Yazar : Can ÇINAR

Can ÇINAR (instagramdan takip et)